Sint-Pieters-Voeren

Het kleinste Voerdorp, Sint-Pieters-Voeren, met minder dan 300 inwoners, is vooral bekend om zijn Commanderie. Dit kasteel behoorde tot de Franse Revolutie toe aan de Duitse Ridderorde. Het huidige gebouw werd in het begin van de 17de eeuw opgetrokken in ‘Maaslandse Renaissance’, een stijl die we ook in Luik en Maastricht veelvuldig aantreffen.

In het park van het kasteel ligt de bron, die de vijvers en de Voer van water voorziet met een doorstroming van ongeveer 3.000 liter per minuut. In de vijvers wordt forel (een typisch streekproduct) en steur gekweekt.

Het dorpskerkje werd omstreeks 1660 gebouwd in opdracht van Commandeur Willem Quaedt van Beeck, wiens grafsteen zich bij de toegangspoort van het kerkhof bevindt.

Even buiten het dorp (in de richting van Sint-Martens-Voeren) ligt de als waardevol monument beschermde Sint-Annakapel uit 1730.

Van bij het kasteeltje van Magis, op de grens met Aubel, heb je een prachtig panorama van de Voerstreek en aan de overzijde van de weg, het dal van de Berwijn en de Bel.